2012. február 6., hétfő

Thonet és Fritz Hansen - a hajlított székek első példányai



Mindenki ismeri a kávézóink nagy kedvencét, a Thonet székeket, amelyek sokféle változatban kaphatók a mai napig. Felújított vagy szakadt, ki hogy szereti. Azt kevesebben tudjuk, hogyan alakult ki a hajlított szék, amely sok mai bútor előfutára volt. Michael Thonet 1842-ben elnyeri a bécsi császári udvartól a jogot hajlított fa bútorok gyártására. 

A korabeli szecesszió majd az Art déco és a Bauhaus hasznosítja a nagy találmányt, illetve hamarosan több építész, Adolf Loos, Le Corbusier, Kozma Lajos és Kaesz Gyula is terveznek hajlított bútorokat. A XX. században született örökzöldek közül sok szék előfutára a ma is szemet gyönyörködtető 14-es számú modell. 

Fájl:Thonet-model14KJ.jpg
14. sz. szék
Ebből a technikából kifejlődő acélcsővázas székek tevezésében részt vesz többek között a magyar Breuer Marcell, Ács Lipót, valamint a külföldiek közül Mies van der Rohe és Le Corbusier is. A hajlított műanyag székek is Thonet találmányán alapszanak, amelyek közül az elsők megalkotása Alvar Aalto és Verner Panton nevéhez fűződik. 

Verner Panton chair
Verner Panton chair

Alvar Aalto - high back armchair
Van der Rohe - Barcelona

A mai is működő Fritz Hansen dán asztalos család által alapított cég is nagyban hozzájárul a hajlított bútorok elterjedéséhez, és ezáltal a skandináv bútoripar fellendüléséhez. Dolgozik többek között a világhíres Arne Jacobsennel, akinek a nevéhez fűződik a sokak által ismert és kedvelt Egg-chair, a Hangya és a 7-es...







A hangya és a hetes :-)
Egg-chair

A Fritz Hansen mai alkotásai közül kedvencem a 2011-es Favn, Jaime Hayón tervezése. Sokféle színével, kecses formájával hip és klasszik enteriőrökben is csodásan mutat. 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése