2012. február 16., csütörtök

SELYEM, ZSINÓR, FONÁL

Érdekesség-képpen szeretnék bemutatni 3 darabot a székek világából. Más-más tervező, más-más anyag, eltérő színek és teljesen különböző hatás, mégis a struktúra közel azonos.










Alvi Silk chair by alvidesign

A tölgyfa keretre kifeszített selyem fonál, egyébként eco-frendly megoldás, maximális kényelemérzetet biztosít és a szék esztétikai megjelenése sem kutya. Véleményem szerint gyönyörű, ha akarom, belesimul, ha akarom, kiemelkedik környezetéből. Tartóssága iránt vannak kétségeim. Az átlátszó hatás elérése volt a cél a tervezők számára, miközben a fény beáramlása esetén érdekes árnyjátékok is keletkeznek. A struktúra által új formák jönnek létre, és a súlytalanság érzése kerít minket hatalmába a fotelbe ülve.






Fel is használtam ezt a csodálatos darabot az előző féléves enteriőr vizsgamunkámnál, amikor a balatonfelvidéki Szentgáli portán lévő parasztházat kellett berendeznünk. Annyira finom, hogy ki se látszik a szőnyegből...



Silla M100 by Matías Ruíz Malbrán


Vas, zsinór és semmi más. Mindig is szerettem a spanyolokat :-) 

A merev vas szerkezetet oldja a 90 m - nem tévedés, 90 méter - piros zsinór, és megteremti a lehetőséget az ergonómikus szék létrejöttére.






Disco chair by Kiwi & Pom

Hááááát.  Ez a szék is a fentiekhez hasonló elven működik, de teljesen más a design. Vajon hova tegyem? Az ötlet a Kiwi & Pom londoni design studióé, akik feltehetőleg inkább ismét egy kortárs műalkotást kívántak létrehozni, mint széket. Érdekes.













Forrás:

http://alvidesign.se/en/alvi-silkchair/http://www.modernative.it/2012/02/silla-m100-by-matias-ruiz-malbran/http://www.socialdesignmagazine.com/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése